Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΚΡΥΟ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ… ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ!!

Το θερμόμετρο δείχνει μείον στην Ορεστιάδα αλλά το χιόνι δεν έκανε ακόμα την εμφάνιση του. Πέρα από κάποιο καφεδάκι  με φίλους, το γυμναστήριο, το διάβασμα των γαλλικών και λίγες εξωτερικές δουλειές, ο χρόνος κυλάει αργά για μένα, μιας και η φετινή χρονιά απ’ ότι φαίνεται δεν θα είναι δημιουργική, αφού ακόμα δεν με κάλεσαν σε κάποιο σχολείο.
Έτσι, εκμεταλλεύομαι το χρόνο μου κάνοντας πράγματα που με ευχαριστούν αλλά και ενισχύουν το μορφωτικό μου επίπεδο! Τουτέστιν το έριξα στην μαγειρική, να είναι καλά ο γαστρονόμος και το internet οι ελεύθερες ώρες μου γέμισαν από την διάθεση μου να ενισχύσω και τα στομάχια μας με νέες συνταγές και όχι μόνο.
Η σημερινή προσπάθεια λοιπόν συμπεριλαμβάνει χωριάτικο ψωμί και ναι, είπα να το κάνω και αυτό για να δοκιμάσω τα όρια μου. Για καλή μου τύχη απ’ ότι φαίνεται τα όρια μου είναι προς το παρόν ανεξάντλητα και έτσι το ψωμάκι μας άρεσε πάρα πολύ. Η συνταγή είναι από τις συνταγές τις παρέας (καταντάει κλασικό)  με μόνη διαφορά ότι χρησιμοποίησα αλεύρι ολικής και καθόλου σουσάμι. Et voila :

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Ø       1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ø       300 γραμ. χλιαρό νερό
Ø       2 σακουλάκια ξερή μαγιά
Ø       1 κ.γλ. ζάχαρη
Ø       1 κ.γλ. αλάτι
Ø       λίγο ξύδι
Ø       ελαιόλαδο
Ø       σουσάμι προαιρετικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.      Ρίχνω σε ένα μπόλ το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
2.      Προσθέτω λίγο-λίγο το νερό και ταυτόχρονα ανακατεύω.
3.      Ρίχνω τώρα και το αλάτι και το ξύδι.
4.      Ζυμώνω πάρα πολύ καλά. Κατά διαστήματα ρίχνω ελαιόλαδο και ζυμώνω μέχρι να ενσωματωθεί το μείγμα.
5.      Αφήνω την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
6.      Αφού φουσκώσει η ζύμη, την βάζω μέσα σε μια γάστρα ή ταψί.
7.      Βρέχω τα χέρια μου με νερό και χαϊδεύω το ζυμάρι να υγραθεί και ρίχνω μπόλικο σουσάμι.
8.      Ψήνω σε μέτριο φούρνο για 50-60 λεπτά(εγώ τον δικό μου φούρνο τον έσβησα στα 40 λεπτά και άφησα ακόμα λίγο το ψωμί μέσα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου