Πέμπτη 3 Απριλίου 2014


ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ : ΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΙ

            Μιας και φτάσαμε αισίως στον Απρίλιο και σε λίγες μόνο εβδομάδες έχουμε Πάσχα, δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες για να αποφεύγουμε την βαρετή αλλά κατά τ’ άλλα απαραίτητη γενική καθαριότητα του σπιτιού! Προσωπικά, φροντίζω δύο φορές το χρόνο, Άνοιξη και Φθινόπωρο να κάνω μεγάλη γενική στο σπίτι. Κανονικά θα έπρεπε να είμαι περισσότερο οργανωμένη, με λίστες, πρόγραμμα κ.τ.λ., αλλά μιας και ακόμα δεν έχουμε παιδάκια και τον περισσότερο καιρό δεν εργάζομαι, μπορώ πιο χαλαρά να εκμεταλλευτώ τις ημέρες που αφιερώνω στο καθάρισμα.
Έτσι λοιπόν και φέτος άδραξα την ευκαιρία και μόλις έφυγαν οι φιλοξενούμενοι μας ανασκουμπώθηκα και άρχισα να σκέφτομαι πως θα ξεκινήσω και τι δουλειές πρέπει να κάνω ώστε την Μ. Εβδομάδα να μην με απασχολούν τέτοια θέματα. Η αλήθεια είναι ότι όταν εργάζομαι αφιερώνω περισσότερες ημέρες, όπως όλες οι γυναίκες, ώστε να μην κουράζομαι επιπλέον. Όμως, επειδή στη ζωή μου λειτουργώ κατά το «του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», δηλαδή προνοητικά και προληπτικά, πάντα φροντίζω κατά διαστήματα να καθαρίζω αυτά τα οποία ούτως ή άλλως χρησιμοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση όπως π.χ. φούρνος, καφετιέρα, βραστήρας κ.τ.λ., έτσι όταν έρχεται η στιγμή της γενικής δεν  πελαγώνω!
Παρακάτω είναι η λίστα με τις δουλειές που έκανα και μένουν να κάνω πριν την Μ. Εβδομάδα. Για μένα τα δωμάτια του σπιτιού που παίρνουν περισσότερο χρόνο είναι η κουζίνα και το μπάνιο οπότε ξεκίνησα από αυτά. Με έντονο είναι οι δουλειές που δεν ολοκληρώθηκαν!




1.      1η και 2η ημέρα  αφιερωμένη στην κουζίνα. Αυτό σημαίνει : Ντουλάπια μέσα-έξω (έβγαλα ότι είχα και δεν είχα, καθάρισα και τα ξαναοργάνωσα), πλακάκια, πάγκος κουζίνας, νεροχύτες, πλύσιμο κάδων σκουπιδιών,  φούρνος μικροκυμάτων, ηλεκτρικός φούρνος, μάτια κουζίνας, ψυγείο και κατάψυξη μέσα-έξω, ντουλάπια τροφίμων ή ο λεγόμενος ¨μπακάλης¨ , μέχρι που σαπούνισα και καθάρισα τις λευκές καρέκλες και το τραπέζι της κουζίνας από πάνω μέχρι κάτω!


2.      3η ημέρα αφιερωμένη στο μπάνιο. Λίγο πριν μετακομίσουμε Θεσσαλονίκη κάναμε μια μικρή ανακαίνιση στο μπάνιο, πλακάκια στο πάτωμα και μπανιέρα. Τότε έκανα μία καλή καθαριότητα, οπότε αυτή τη φορά έμεινα μόνο στο να καθαρίσω όλα τα πλακάκια πάνω-κάτω, το έπιπλο μπάνιου εξωτερικά, εσωτερικά το είχα κάνει πριν λίγο καιρό όταν φτιάξαμε και τον σωλήνα του νεροχύτη που είχε διαρροές. Την ντουλάπα του μπάνιου μέσα-έξω. Έπλυνα κάδο σκουπιδιών και πιγκάλ. Το πλυντήριο μία φορά τον μήνα το βάζω σε πλύση χωρίς ρούχα για να καθαριστεί εσωτερικά οπότε το καθάρισα από έξω. Έπλυνα πατάκια (τα καθαρίζω αρκετά συχνά) και κουρτίνα μπάνιου.



3.      4η ημέρα αφιερωμένη στο ξαράχνιασμα όλου του σπιτιού, καθάρισμα στους τοίχους, διακόπτες και πρίζες, κλιματιστικά, στα  τζάμια και τις κουρτίνες. Εδώ βοήθησε και ο Κυριάκος.  Αράχνες ευτυχώς δεν έχουμε, όμως ήταν ευκαιρία να πάρουμε τυχόν σκόνες από το ταβάνι. Οι τοίχοι μας επειδή είναι ανοιχτόχρωμοι σε κάποια σημεία έπρεπε να γίνουν οπωσδήποτε και με την ευκαιρία έκανα με οινόπνευμα διακόπτες και πρίζες. Βγάλαμε όλες τις κουρτίνες του σπιτιού, τις πλύναμε στο πλυντήριο εννοείται, καθαρίσαμε όλα τα τζάμια και τις μπαλκονόπορτες εσωτερικά, από τα δύο παράθυρα που έχουμε  βγάλαμε τα τζάμια και τα καθαρίσαμε μέσα-έξω καθώς και τα περβάζια τους. Ο Κυριάκος ανέλαβε να καθαρίσει τα φίλτρα των κλιματιστικών(3 έχουμε ζωή να έχουν) και να πάρει τις σκόνες που μαζεύτηκαν από πάνω και εξωτερικά. Pas mal, τώρα που ξαναθυμάμαι τι κάναμε!



4.      5η ημέρα αφιερωμένη στο γραφείο. Εδώ συμμάζεψα και ξεσκόνισα όσα βλέπει η πεθερά. Να θυμίσω ότι, πρώτον όταν μετακομίσαμε έγινε γενικό ξεκαθάρισμα και στο γραφείο, πετάξαμε και μαζέψαμε πράγματα ετών! Οι βιβλιοθήκες άδειασαν, καθαρίστηκαν και οργανώθηκαν με το καλύτερο τρόπο, οπότε προς το παρόν πήρα μόνο τις σκόνες και δεύτερον το γραφείο είναι χώρος που χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον ο Κυριάκος ο οποίος έχει το δικό του τρόπο οργάνωσης και καθαριότητας!!!!



5.      6η ημέρα αφιερωμένη στην κρεβατοκάμαρα. Εδώ έμεινα λίγο πίσω μιας και περιμένω να ανοίξει και άλλο ο καιρός για να καθαρίσω την ντουλάπα εσωτερικά και ν’ αλλάξω από χειμωνιάτικα σε καλοκαιρινά. Επίσης πρέπει να αδειάσω όλο τον αποθηκευτικό χώρο κάτω από το κρεβάτι, να τον καθαρίσω και να τον οργανώσω λίγο καλύτερα. Τα βασικότερα είναι αυτά, δεν με αγχώνουν όμως επειδή έχω ακόμα περιθώρια.




6.      7η ημέρα αφιερωμένη στα μπαλκόνια, τα πατζούρια και τα τζάμια εξωτερικά. Λίγες ημέρες πριν να φύγουμε στην Δράμα για τις διακοπές του Πάσχα θα ασχοληθώ και με αυτά, αρκεί να έχει ικανοποιητικό καιρό.



7.      8η ημέρα αφιερωμένη στο πλύσιμο των κουβερτών, ριχτάρια και μαξιλαροθήκες σαλονιού. Κατά τα ίδια, περιμένω να φτιάξει ο καιρός για να μπορώ να απλώνω έξω και να στεγνώνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα. Προχθές έπλυνα το ένα ριχτάρι και την παπλωματοθήκη, η αρχή έγινε, τα υπόλοιπα με δόσεις!



Ουφ, κουράστηκα και μόνο που τα έγραψα. Τελικά τα πρέπει ήταν περισσότερα από τα όχι. Στο όχι να πω ότι: ΟΧΙ δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα σε λίγες ημέρες και ΟΧΙ δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνες σας. Μοιράστε κάποιες δουλειές στους συζύγους ή τα μεγαλύτερα παιδιά, οι περισσότεροι τουλάχιστον είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Δεν έκρινα σκόπιμο να βγάλω φωτογραφίες το πριν και το μετά, ίσως στην επόμενη μεγάλη καθαριότητα! Στις παραπάνω δουλειές χρειάζεται να προσθέσω τα σχεδόν πολύ συχνά, σκούπισμα, ξεσκόνισμα, σφουγγάρισμα, πλυντήριο ρούχων, σιδέρωμα, καθαριότητα μπάνιου και μαγείρεμα έτσι για να επισημάνω ότι οι γυναίκες είναι σούπερ ηρωίδες που μπορούν και ανταπεξέρχονται σε όλα αυτά συν τα παιδιά, συν την καριέρα τους!!! Καλή Άνοιξη …….........................






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου