Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Μεσογειακό κέικ καρότο

Δεν είμαι ιδιαίτερα του γλυκού αλλά του αλμυρού, παρ’ όλα αυτά κατά καιρούς δοκιμάζω διάφορες συνταγές για γλυκά για να ευχαριστήσω τους αγαπημένους μου ανθρώπους αλλά και μένα την ίδια. Τελευταία ανακάλυψα μία καταπληκτική συνταγή για κέικ καρότο, την έχω φτιάξει ήδη δύο φορές και πραγματικά όλοι ενθουσιάστηκαν, είναι ελαφριά και πολύ νόστιμη. Η συνταγή υπάρχει και στην ιστοσελίδα  http://foodjunkie.eu/ . Οι φωτογραφίες είναι από ένα τελευταίο κομμάτι που κατάφερα να κρατήσω πριν φαγωθεί!

 
ΥΛΙΚΑ για φόρμα 20 εκατοστών περίπου 10 μερίδες
§             300μλ ελαιόλαδο με ελαφριά γεύση (ή σπορέλαιο)
§             200γρ μαύρη ζάχαρη με μολάσσα
§             4 αβγά
§             3 μεγάλα καρότα λεπτο-τριμμένα
§             250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
§             2 κουτ. σούπας κανέλα
§             100γρ καρύδόψυχα χοντροκοπανισμένη (ή ολόκληρη)
για το γλάσο
§             50γρ βούτυρο αγελαδινό, μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)
§             135γρ ζάχαρη άχνη
§             250γρ τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και light)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.               Χτυπήστε τη ζάχαρη με το λάδι στο μίξερ για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί.
2.               Προσθέστε ένα ένα τα αβγά και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ενοποιηθούν. Έπειτα προσθέστε το τριμμένο καρότο.
3.              Σταματήστε το μίξερ και ανακατέψτε τα καρύδια και το αλεύρι. Χτυπήστε για 1 λεπτό στο μίξερ, για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
4.              Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C. Ρίχτε το μείγμα σε μια φόρμα ή ένα ταψί 20εκ και ψήστε για 50 λεπτά έως 1 ώρα περίπου. Αφήνω το κέικ να κρυώσει τελείως ή αν δε θέλω να περιμένω, τα τυλίγω με μεμβράνη γύρω από τη φόρμα και τα αφήνω στην κατάψυξη 15'-30'.
Για το γλάσο: με ένα μίξερ χειρός χτυπήστε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και προσθέστε σταδιακά το τυρί κρέμα. Απλώστε στο κέικ όταν αυτό θα έχει κρυώσει τελείως και πασπαλίστε, εάν θέλετε, με ψιλοτριμμένο καρύδι. Το τυλίγω με μια μεμβράνη, γύρω από τη φόρμα του και το κλείνω καλά. Το αφήνω στο ψυγείο για 1 μέρα. Σημείωση: φροντίστε το βούτυρο να είναι πραγματικά μαλακό (όχι λιωμένο) γιατί διαφορετικά θα κάνει σβώλους και το γλάσο δεν θα γίνει κρεμώδες.
5.          Διατηρήστε το κέικ στο ψυγείο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου