Κυριακή 18 Μαΐου 2014


PROJECT : ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ Α΄ ΜΕΡΟΣ

Εχθές αγόρασα το πρώτο μου φυτό, μια πανέμορφη Αλόη Βέρα, όχι πολύ μεγάλη και ούτε πολύ μικρή, σήμερα λοιπόν αποφάσισα να την μεταφυτεύσω σε μεγαλύτερη γλάστρα και να αρχίσει επισήμως η δεύτερη απόπειρα μου να ασχοληθώ με τα λουλούδια!! Ευτυχώς η διαδικασία δεν με ζόρισε καθώς είχα και πολύτιμη βοήθεια από το internet για περισσότερες πληροφορίες :




Η φύτευση σε γλάστρα

Το χώμα φύτευσης πρέπει να είναι αμμώδες ή αρκετά πορώδες. Το ιδανικό χώμα για την αλόη είναι ελαφρά όξινο και με άφθονα θρεπτικά συστατικά. Γεμίζουμε τη μισή γλάστρα, με το χώμα, ή αν δεν έχουμε, με το κανονικό, κοινό χώμα για φυτά, και την άλλη μισή με τύρφη. Στη βάση τοποθετούμε σε πάχος περίπου 3 εκατοστών χαλίκια, για να διευκολύνουμε την αποστράγγιση του περίσσιου νερού ώστε να μη σαπίσει το φυτό. Τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο με πολύ φως, χωρίς όμως να έχει απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή κατά την εποχή της ανάπτυξης. Το φυτό πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που να υπάρχει αέρας ή να το φτάνει ο άνεμος, όχι όμως και να το χτυπάει απευθείας ή να είναι δυνατός. Για την αλόη ο αέρας είναι πολύ ευεργετικός γιατί την ενδυναμώνει. Ωστόσο, είναι καλύτερο να την προστατεύετε από τις ριπές δυνατών ανέμων που μπορεί ν σπάσουν το βλαστό της.

Πότισμα

Για το πότισμα, ο καλύτερος κανόνας είναι ο εξής: μικρή ποσότητα νερού και συχνά ποτίσματα. Το πότισμα με μεγάλες ποσότητες νερού αλλά σπανιότερα θα να αναγκάσει το φυτό να ψάξει την απαραίτητη υγρασία σε βαθύτερα σημεία του εδάφους, αναπτύσσοντας έτσι ένα δευτερεύον σύστημα ριζών. Αυτό σημαίνει ότι το φυτό θα αναπτύσσεται πιο αργά σε περιόδους πιθανής υπεραφθονίας.
Η αλόη, όπως και όλα τα παχύφυτα, μπορεί να αντέξει μεγάλες περιόδους ξηρασίας, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση επηρεάζεται αρνητικά η ανάπτυξή της. Σε εποχές με λίγες βροχές, τα φυτά που βρίσκονται έξω πρέπει να ποτίζονται τακτικά, για να διατηρείται η καλή παραγωγή φύλλων. Αν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, τα φυτά ωφελούνται από τη θαλασσινή αύρα και δεν χρειάζονται πολύ πότισμα.
Το χειμώνα, αν έχουμε το φυτό στον κήπο, το βρόχινο νερό αρκεί για να το διατηρήσει σε τέλεια κατάσταση, αφού οι ρίζες αποθηκεύουν αρκετές ποσότητες νερού και μπορούν να προχωρούν σε βαθύτερα και πιο υγρά σημεία του εδάφους. Οι υπερβολικές ποσότητες νερού και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν το φυτό, και έτσι είναι πάντα προτιμότερο το χώμα να είναι ξηρό παρά να έχει υπερβολική υγρασία. Πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση του φυτού σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 0 - 5 C. Αν το φυτό βρίσκεται σε γλάστρα, το χειμώνα το ποτίζουμε λιγότερο. Τις πολύ κρύες νύχτες βάζουμε το φυτό μέσα στο σπίτι ή το προστατεύουμε με πλαστικό αν βρίσκεται στον κήπο.
Μια πολλή απλή και χρήσιμη μέθοδος για να καταλάβουμε αν το φυτό χρειάζεται πότισμα είναι να βάλουμε το δάχτυλό μας στο χώμα μέχρι τέρμα. Αν παρατηρήσουμε ότι το χώμα είναι ξηρό μέχρι αυτό το επίπεδο, η αλόη χρειάζεται πότισμα.


            Άντε να δούμε, ελπίζω ο ενθουσιασμός μου να αποδειχθεί δημιουργικός!!!! Έπεται συνέχεια…… 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου