Τρίτη 6 Μαΐου 2014


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΡΠΑ


Με αφορμή ένα σεμινάριο που κάναμε τον Μάρτιο στο ΕΚΑΒ με τον Κυριάκο, αυτή η ανάρτηση μου αφορά την εφαρμογή ΚΑΡΠΑ (ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ), τη γνωστή σε όλους μας Τεχνητή Αναπνοή. Εκτός από πρώτες βοήθειες, που θεωρώ απαραίτητο όλοι να έχουμε κάποια γνώση μικροί και μεγάλοι, εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουμε όλοι πώς να εφαρμόσουμε ΚΑΡΠΑ αν αυτό χρειαστεί (φυσικά εδώ κολλάει το αχρείαστη να είναι). Όμως, τέτοιου είδους γνώσεις και πληροφορίες δεν πρέπει να τις αγνοούμε, αν σκεφτεί κανείς ότι, δυστυχώς στατιστικά,  ατυχήματα και ανακοπές συμβαίνουν στους δικούς μας ανθρώπους και ότι στο εξωτερικό πρώτες βοήθειες και ΚΑΡΠΑ τις διδάσκουν στο σχολείο, τότε νομίζω ότι όλοι θα καταλάβουμε  πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση μας στα παραπάνω.
Εμείς παρακολουθήσαμε ένα πολύωρο σεμινάριο  αποκλειστικά για ΚΑΡΠΑ, η εκπαίδευση μας βασίστηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή της και στην χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Η πρακτική άσκηση σε κούκλα ήταν απαραίτητη και στο τέλος πήραμε πιστοποίηση ότι  μπορούμε να εφαρμόσουμε  καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση η οποία ισχύει για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν λέω ότι γίναμε ειδικοί, αλλά τουλάχιστον πιστεύω ότι αν βρεθούμε σε κάποια κρίσιμη κατάσταση θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με ψυχραιμία και γνώση. Μάλιστα, επειδή γνώση την οποία δεν χρησιμοποιείς ξεχνιέται (μακάρι φυσικά να είναι αχρείαστα όλα αυτά), καλό θα είναι να γίνεται μια επανάληψη έστω και σε θεωρητικό επίπεδο.












Η παραπάνω ανάρτηση είναι καθαρά πληροφοριακή, όποιος ενδιαφέρεται πάνω στην εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ ή Πρώτων Βοηθειών να  ενημερωθεί από ειδικούς όπως το ΕΚΑΒ.


Απαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων και φωτογραφιών της ιστοσελίδας χωρίς την αναφορά στην πηγή. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα..







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου